U Ministarstvu poljoprivrede u utorak su potpisana 23 ugovora o financiranju za dvije podmjere iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti 89 milijuna kuna.

Riječ je o ugovorima za operacije iz mjere 4. ulaganja u fizičku imovinu, i to za operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” i 4.2.1. “Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima”.

Za operaciju 4.1.1. ugovoreno je 16 projekata u vrijednosti od gotovo 76 milijuna kuna, dok je za operaciju 4.2.1. ugovoreno sedam projekata u vrijednosti 13 milijuna kuna.

Po potpisivanju ugovora, korisnici kreću s postupkom nabave, podnose drugi dio zahtjeva za potporu, nakon čega će prihvatljivima biti izdane odluke o dodjeli sredstava.

Svi korisnici koji dobiju odluke o dodjeli sredstava mogu podnijeti zahtjev za predujam, koji može iznositi 50 posto odobrene potpore.

Iz Ministarstva ističu kako će dva i pol mjeseca nakon započinjanja obrade prijava uskoro završiti s fazom ugovaranja sveukupnog raspoloživog iznosa od 700 milijuna kuna, a za investicije čiju vrijednost procjenjuju na oko 1,5 milijardi kuna.

“Danas su potpisani ugovori i za trajne nasade, voćnjake, ulo hladnjače, farme muznih krava, preradu mesa, ljekovito bilje, voće. To je priča koja smisla i koju će resorno ministarstvo, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, HBOR i dalje poticati”, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr