Cijene svinjetine počele su naglo rasti na svjetskim tržištima, prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), a glavni je razlog pojava afričke svinjske kuge u Kini. U Kini i na čikaškoj burzi cijene svinjetine su prema FAO-u porasle do 50 posto a u Europi su od početka ožujka u plusu 18 posto, što se vremenski poklopilo s nastojanjima velikih uvoznika Japana i Južne Koreje da nagomilaju zalihe zbog mogućih poremećaja u opskrbi, objavila je kompanija za istraživanje robnih tržišta Cyclope.

U Francuskoj i Njemačkoj cijene su “od početka godine zbog Kine porasle 30 posto”, konstatira tržišta poljoprivrednih sirovina u francuskoj banci Credit Agricole Jean-Paul Simier, autor poglavlja o mesu u novom godišnjem izvješću Cyclopea. Kina je najveći proizvođač i potrošač svinjetine u svijetu a zbog epidemije afričke svinjske kuge prisiljena je uništiti velik broj životinja, zbog čega bi cijene svinjetine mogle poskočiti na do sada neviđene razine.

Afrička svinjska kuga nije opasna za ljude ali je smrtonosna za domaće i divlje svinje a epidemija se u Kini počela širiti prošle godine.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay