Osim što su se Hrvati u vrijeme blokade zbog koronavirusa okrenuli domaćim proizvodima s tržnica, okrenuli su se i domaćim financijskim aplikacijama. Tako je Aircash, prvi hrvatski digitalni novčanik, u posljednjih desetak dana neočekivano zasjeo na tron najpopularnijih aplikacija za plaćanje i slanje novca u Hrvatskoj na obje platforme, Apple App Storeu i Google Playu.

To nam je potvrdio Hrvoje Ćosić, suosnivač i direktor Aircasha, navodeći da su početkom lipnja probili magičnu brojku od 100 tisuća korisnika u Hrvatskoj, a tijekom lockdowna ostvarili su i tri puta veći promet preko aplikacije nego inače. Time su, kaže, sustigli dosad nedodirljive bankarske aplikacije i globalnog konkurenta aplikaciju Revolut.

– U posljednjim mjesecima znali smo svaki dan dobivati i petstotinjak novih korisnika. Primjerice, samo u travnju putem aplikacije Aircash korisnici su obavili gotovo 50 milijuna kuna raznih plaćanja – kaže Ćosić te dodaje da su prije korone imali nešto manje od 60.000 korisnika i skromniji promet.

Munjevit uspjeh

Da su se Hrvati posljednjih mjeseci morali brzo financijski digitalizirati, govori i podatak da su ostale aplikacije koje su se dosad uglavnom izmjenjivale na prvim mjestima ljestvice popularnosti u Hrvatskoj, KeksPay i Revolut, također zabilježile rast korisnika. Tako aplikacija Erste banke trenutačno ima više od 130.000 korisnika (u prosincu 2019. imali su 76 tisuća), a iz Revoluta su potvrdili da su sada oko brojke od 100.000 korisnika u Hrvatskoj (krajem 2019. imali su ih 70 tisuća).

Transferi iz inozemstva

Za usluge koje nude unutar aplikacije, kao što su zabava, igre, ENC, parking, PlayStation i telekom bonovi, ne uzimaju nikakvu naknadu. I uplata novca u Aircash novčanik je besplatna, a korisnik će naknadu platiti za slanje novca (od 1%) i za plaćanje računa 3,5 kuna po računu.

– Zanimljivo je da nam je promet u ožujku i travnju rastao u segmentu slanja novca, posebice iz inozemstva. Korisnici iz inozemstva mogli su jednim klikom slati novac, a primatelj to odmah primiti i podići s bankomata. To je, zapravo, inovacija na hrvatskom tržištu – objašnjava Ćosić.

Ono što je inovativno, dodaje, jest to da za podizanje novca s bankomata preko Aircasha korisnik ne mora imati bankovnu karticu niti biti klijent banke. Uz sebe mora imati samo mobitel.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay