NEW YORK, 18. kolovoza 2017. (Hina/Reuters) – Skupina američkih mirovinskih fondova podnijela je tužbu protiv šest najvećih banaka svijeta, tvrdeći da su udružile snage kako bi ugušile konkurenciju na tržištu posudbe dionica vrijednom više od tisuću milijardi dolara.

U tužbi podnesenoj saveznom sudu na njujorškom Manhattanu fondovi su optužili banke da bojkotiraju nove kreditne platforme zastrašivanjem i prijetnjama potencijalnim klijentima.

Skupina optuženih banaka uključuje Bank of America Corp, Credit Suisse AG, Morgan Stanley, UBS, Goldman i JP Morgan.

Mirovinski fondovi službenika savezne države Iowe, te okruga Orange i Sonoma navode u tužbi da su banke snažno ograničile konkurenciju na tržištu posudbe dionica, prekršivši time zakone o zaštiti tržišnog natjecanja.

“Služeći se raznim nedopuštenim metodama, banke poput Goldman Sachsa i Morgan Stanleya godinama su zajedničkim snagama nastojale sačuvati utjecaj u toj malo poznatoj ali unosnoj niši Wall Streeta”, izjavio je odvjetnik fondova i partner u odvjetničkom uredu Cohen Milstein Michael Eisenkraft.

Fondovi tvrde da nezakonita suradnja banaka šteti ulagačima i umirovljenicima jer ih prisiljava da plaćaju visoke naknade za transakcije posudbe dionica.

Ta investicijska praksa uključuje posudbu dionice ulagaču ili kompaniji preko brokera ili drugih trgovaca, uz polaganje odgovarajućeg kolaterala. Mirovinski fondovi i ostali institucionalni ulagači često posuđuju dionice hedge fondovima, nastojeći povećati prinose naknadama od posudbe.

Posuditelji pak računaju da će zaraditi na prodaji i otkupu posuđene dionice s obzirom na očekivani pad njezine cijene.

Mirovinski fondovi u tužbi tvrde da su se banke udružile kako bi s tržišta istisnule nove platforme za posudbu dionica AQS i SL-x koje bi omogućile izravne transakcije sudionika u posudbi dionica.

Tužitelji navode da je Goldman Sachs 2012. godine zaprijetio Bank of New York (BNY) Mellonu raskidom poslovnih veza bude li i dalje podupirao platformu AQS. Banka je popustila pritisku i prestala koristiti platformu. Na upit Reutersa nisu željeli komentirati tužbu.

Također prema navodima iz tužbe, banke su preko zajedničkog projekta EquiLend LLC kupile SL-x-ovo intelektualno vlasništvo i obustavile njegov razvoj. Fondovi optužuju banke da su 2001. godine osnovale EquiLend kako bi zastupao njihove interese na tržištu posudbe dionica.

Ni glasnogovornik EquiLenda, koji je također među optuženicima, nije želio komentirati navode iz tužbe.

(Hina)