U Zagrebu je u utorak predstavljeno novo istraživanje Global Entrepreneurship Monitor (GEM) na temu ‘Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?’. Predstavila ga je profesorica ekonomije Slavica Singer, a događaju su prisustvovali ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović te ekonomist Velimir Šonje. Nositelj istraživanja je CEPOR

Istraživanje je pokazalo da okolina u našoj zemlji još uvijek djeluje na poduzetništvo više ograničavajuće nego stimulirajuće. Prema ocjenama stručnjaka, samo dvije komponente (raspoloživost i dostupnost fizičke infrastrukture te dinamika domaćeg tržišta) djeluju stimulirajuće na poduzetnike. Kao ključna ograničenja navode se regulatorni okvir vlade, prisutnost značajnih barijera pri ulasku na tržište, niska razina transfera istraživanja u poduzetništvo te nedostatan doprinos osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja u izgradnji poduzetničkih kompetencija mladih.

Percepcija o prilikama u neposrednoj okolini sudionika istraživanja stagnira, ali Hrvatska je na prvom mjestu u EU po iskazanim poduzetničkim namjerama, što upućuje na sve veće učešće pokretanja poslovnih pothvata iz nužde, a ne zbog uočene prilike. Po percepciji o vlastitim sposobnostima za pokretanje posla Hrvatska je također iznad prosjeka EU-a u protekle tri godine. Raskorak između visoke percepcije o osobnim sposobnostima i niže percepcije o prilikama otvara pitanje kako to da oni koji ne misle da su sposobni pokrenuti poslovni pothvat ne vide poslovnu priliku.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay