Predlaže se stvaranje strateške rezerve lijekova, medicinske opreme i – medicinskih timova, spremnih za mobilizaciju

Buduće zdravstvene krize – ako ili kad se ponovno dogode – Europska unija bi, međutim, trebala dočekati daleko spremnija. To je namjera Europske komisije koja je u srijedu predstavila financijski izdašan paket za gospodarski oporavak, a u okviru njega i novi zdravstveni program pod nazivom EU4Health.

U okviru tog programa do 2027. godine EU bi u zajedničke resurse, nacionalne zdravstvene sustave i njihovu spremnost da se nose s novim krizama, ali i „uobičajenim“ bolestima koje ubijaju Europljane – poput karcinoma, kardiovaskulanih bolesti i dijabetesa – uložila čak 9,4 milijarde eura. Paket pomoći prezentiran u srijedu vrijedan je ukupno 750 milijardi eura, pa se može činiti da je ovih 9,4 milijarde gotovo pa sitniš. No, riječ je o golemom pomaku: prije ove epidemije, za zdravstvo se na razini EU-a predlagalo ulaganje od 413 milijuna eura – 22 puta manje od upravo predloženog iznosa.

EU REZERVA LIJEČNIKA I OPREME

Komisija smatra da se tim novcem, među ostalim, mogu formirati strateške europske rezerve ključnih lijekova i medicinske opreme koji bi se mogli koristiti u slučaju nove krize. Govore i o stvaranju pričuve zdravstvenog osoblja i stručnjaka koji bi u kriznoj situaciji bili mobilizirani i raspoređeni tamo gdje su najpotrebniji. Ideja o ovakvoj strateškoj rezervi medicinskih djelatnika, spremnih da budu pozvani u bilo koji dio EU-a, očito je odgovor na dramatične slike i vijesti iz epidemijom najpogođenijih europskih zemalja u kojima su medicinari padali s nogu od umora. Model nije nepoznat u Uniji – na sličan način funkcionira i europska granična straža.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay