Tko preživi, pričat će! A bit će puno onih koji će turističku sezonu korona-ljeta 2020. godine ispratiti na aparatima.

Dalmatinski chefovi se ne šale s ovako katastrofičnim predviđanjima jer im do zafrkancije nije. Ako otvore riskiraju minus, možda sitnu zaradu, s očekivanjem barem pozitivne nule. Ako ne otvore naredne će im sezone, biti prilično teško vratiti na scenu. Brojni chefovi pričaju kako je među nemalim brojem ugostitelja porasla uporaba tabletica za smirenje. Jer sve ovo što se događa, donijelo im je neviđenu poslovnu neizvjesnost.

– Više od 30 posto hrvatskih ugostitelja neće otvoriti vrata svojih objekata. Siguran sam i kako će u rujnu ogromni broj restorana i kafića promijeniti vlasnika, ići u najam i prodaju. Dva neradna mjeseca u najfrekventnijem dijelu godine za ugostitelja znače poslovni krah, koji će vući sljedećih pet sezona. A najgore će biti onome tko je digao kredite, ili onome iz najma – veli nam chef Duje Pisac.

Slaže se s tim i popularni chef Ivan Pažanin iz restorana “Štorija” smještenom na centralnom mjestu splitske Rive. I on je posegnuo za sniženjem cijena i do 20 posto, kojim nastoji privući domaćega gosta. Sadašnja situacija donosi niz neizvjesnosti, pa chef Pažanin drži kao će poslovanje biti puno manje u odnosu na ono prijašnjih godina. Nudi i odličan prijedlog, smanjenje cijena auto puta što bi mogao biti olakotni mamac za dolazak većeg broja domaćih gostiju. Ta je ideja zanimljiva i drugim njegovim kolegama.

Intrigira i one s dalekog juga, s Lastova do kojeg putnik namjernik mora proći još pet sati brodske vožnje. Uz troškovnik boli glava koji na nekoj inozemnoj lokaciji, recimo u turskoj Antalyji jamči nekoliko mirnih all inclusive dana.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay