Deutsche Telekom (DT) u ponedjeljak je u sklopu 32. Mobile World Congressa (Svjetski kongres mobilne industrije-MWC) istaknuo spremnost za pokretanje 5G-a u 2020. godini i za povezivanje i pristup internetu u zrakoplovima.

U partnerstvu s Huaweijem i Intelom pokazali smo da su razgovori i dogovori oko 5G-a mogući te da interoperabilnost između tehničkih komponenti različitih proizvođača temeljenih na novom standardu može funkcionirati, rekla je na konferenciji za novinare članica Uprave DT-a za tehnologiju i inovacije Claudia Nemat.

Naglasila je da će se sve na čemu DT radi osjetiti u zemljama u kojima posluju članice DT Grupe, pa i u Hrvatskoj.

Izvijestila je da je DT samo u Njemačkoj tijekom 2017. izgradio 40 tisuća kilometara optičke mreže, što je više od ukupne mreže federalnih autocesta u kilometrima.

Predsjednik Uprave DT-a Tim Hottges, kojemu je nedavno mandat produljen na još pet godina, na konferenciji je naglasio da je mreža srž strategije DT-a.

Dodao je da DT-ova mreža u Europi ima gotovo 700 tisuća kilometara optičkih vlakana, te da je DT 2017. u Europu uložio više od sedam milijardi eura.

Hottges je na konferenciji razgovarao s vratarom Bayerna iz Münchena Manuelom Neuerom, koji se nalazio u zrakoplovu na letu između Münchena i Frankfurta, čime je DT pokazao da je europska zrakoplovna mreža EAN spremna za upotrebu.

“Sada sve ovisi o zračnim kompanijama. Brzi širokopojasni pristup je kao standard moguć i u zrakoplovima”, poručio je Hottges.

Cijeli članak možete pročitati na: novo.hr

Foto: Shutterstock