Odašiljači i veze (OiV) najavljuju da se do kraja studenoga ove godine planira pokriti više od 97 posto stanovništva Hrvatske televizijskim signalom u HD rezoluciji i novom sustavu, kao i da će do 1. srpnja iduće godine građani trebati nove televizore za prijem programa, savjetujući pritom oprez pri kupnji.

“Odašiljanje TV programa visoke rezolucije (HD) pokrenuto je 6. rujna s odašiljača Sljeme u novom, M2 multipleksu u DVB-T2 sustavu s HEVC standardom kodiranja video signala, čime je počeo prijelaz odašiljanja s DVB-T na novi DVB-T2 sustav”, kažu iz OiV-a.

Zbog tih promjena građani će do 1. srpnja iduće godine trebati televizore koji mogu primati DVB-T2/HEVC signal, a mogu kupiti i “Set Top Box” i spojiti ga na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom.

“Savjetujemo građanima da kod kupnje obavezno obrate pažnju da uređaji imaju mogućnost prijma DVB-T2 signala s h.265/HEVC standardom kodiranja, koji su već u trgovinama, no još uvijek ima i onih koji to nemaju i češće su na akcijama.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay