Udržavni Nacionalni program oporavka težak 50-ak milijardi kuna ugurao se i pilot-projekt osposobljavanja odraslih putem vaučera, koji bi kasnije trebao postati trajan model educiranja odraslih građana. Najjednostavnije, država će ljudima dijeliti vaučere kojima će oni plaćati dodatno obrazovanje, ali vrijednost vaučera i detalji tehničke provedbe još se bruse s Europskom komisijom.

Plan je Vlade da idućih nekoliko godina vaučere dobije ukupno 30 tisuća zaposlenih i nezaposlenih građana.

Vaučer od 500 eura?

Hrvatska zapravo pokušava ustrojiti neki oblik francuskog modela obrazovanja odraslih, koji slovi kao jedan od najboljih u EU. Cjeloživotnim obrazovanjem u toj zemlji obuhvaćeno je 20 posto odraslih.

Francuzi, čim se zaposle, dobiju svoj osobni obrazovni račun na koji im po isteku kalendarske godine sjeda 500 eura, koje građani mogu odmah iskoristiti za usavršavanje ili pak sačuvati dok ne skupe više i onda uplatiti željeni program. Svakome se tako može dodijeliti najviše 10 tisuća eura.

Ivan Vidiš, savjetnik ministra Josipa Aladrovića, kaže da će zainteresirani hrvatski građani također dobiti osobni korisnički račun te će samostalno birati svoj obrazovni program. Hoće li Hrvati dobivati 500 eura, slično kao i Francuzi, ili će ta svota biti manja ili veća, još je predmet dogovora s Europskom komisijom.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay