Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je potvrdila važeću razinu ključnih kamatnih stopa i program kupnji obveznica, blago podigavši procjenu gospodarskog rasta eurozone u 2018., pri čemu je bančin čelnik Mario Draghi upozorio na prijetnju protekcionizma.

Na današnjoj sjednici upravno vijeće ECB-a potvrdilo je postojeće ključne kamatne stope, uključujući onu od minus 0,4 posto na depozite, kojom banke nastoje odvratiti od toga da kod njih spremaju novac umjesto da ga plasiraju gospodarstvu i građanima.

Također su zadržali program kupnji obveznica u mjesečnim iznosima od 30 milijardi eura do planiranog isteka krajem rujna ove godine.

“Neto kupnje vrijednosnih papira u sadašnjim mjesečnim iznosima od po 30 milijardi eura trebale bi prema planu ostati na snazi do kraja rujna 2018., odnosno i dulje, bude li potrebno, u svakom slučaju sve dok upravno vijeće ne zaključi da su inflacijska kretanja kroz dulje razdoblje usklađena sa ciljanom razinom stope inflacije”, navodi se u priopćenju.

Iz ECB-a su tako poručili da bi ipak mogli produljiti 2.550 milijardi eura vrijedan program kupnji obveznica i nakon isteka zacrtanog roka bude li potrebno.

U priopćenju koje obično objavljuju po završetku redovne sjednice izostavili su tek onaj dio koji govori o eventualnom povećanju iznosa mjesečnih kupnji imovine.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: HINA