Prijedlog zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, ima za cilj usklađivanje zakonodavstva RH s pravnom stečevinom EU, a trebao bi dovesti do ubrzanja i automatiziranja poslovnih procesa, uz ostvarenje značajnih ušteda.

Kako se navodi u nacrtu prijedloga, koji se nalazi u javnoj raspravi od 12. travnja, a predviđeno trajanje savjetovanja iznosi najmanje 30 dana, glavni cilj je omogućiti potpuno zaprimanje i izdavanje eRačuna u postupcima javne nabave, a s ciljem postizanja procijenjene proračunske uštede od šest do 13 posto ukupnog iznosa javne nabave, odnosno oko 2,5 milijardi kuna godišnje.

Između ostalog, navodi se da elektroničko fakturiranje potiče bolju produktivnost/učinkovitost korištenja resursa te se procijenjene uštede od uvođenja elektroničkog računa u poslovanje kreću oko 7 i više eura po računu, od čega 80 posto uštede ostvaruje kupac, a 20 posto prodavatelj. Na području cijelog EU-a projicirane uštede uvođenjem elektroničkog fakturiranja za poduzeća iznose oko 64,5 milijardi eura godišnje.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Shutterstock