Ključni događaj za Europsku uniju u svakom slučaju jest dogovor između njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Macrona o paketu pomoći od 500 milijardi eura za oporavak od krize izazvane Covid-19 pandemijom.

Radi se o velikom ustupku Angele Merkel koja je prihvatila inzistiranje na financiranju oporavka u okviru EU proračuna te na dodatno zaduživanje EU kojim će se financirati grantovi za članice najteže pogođene pandemijom. Do jučer nezamislivo, postalo je europska stvarnost jer Njemačka pokušava spasiti EU-integracije: kancelarka je potvrdila da će Europska komisija izdati obveznice koje će se vraćati iz EU proračuna, pri čemu će najveći dio osigurati Njemačka.

Valja naglasiti kako je perjanica programa oporavka koji gura šefica Komisije Ursula von der Leyen podrška nacionalnim programima skraćenog radnog vremena. Za tu shemu EU će izdvojiti 100 milijardi eura. U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava doznajemo kako doista razmišljaju o uvođenju subvencioniranja skraćenog radnog vremena kroz Sure program.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay