Europska komisija odlučila je u srijedu novčano kazniti Google s 4,34 milijarde eura zbog nezakonitih ograničenja na mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android te mu dala rok od tri mjeseca da prekine s tom praksom jer će u suprotnom morati plaćati dodatnu kaznu od pet prosječnih dnevnih prometa svojeg matičnog društva Alphabet na svjetskoj razini.

– U ovom je predmetu riječ o tri vrste ograničenja koja je Google nametnuo proizvođačima uređaja s operativnim sustavom Android i pružateljima usluga pokretne mreže kako bi osigurao da promet na uređajima s Androidom bude usmjeren prema Googleovoj tražilici.

Na taj je način Google iskoristio Android kao sredstvo za učvršćivanje vladajućeg položaja svoje tražilice. Tim je praksama Google svojim konkurentima uskratio mogućnost tržišnog natjecanja na temelju kvalitete i inovativnosti. Na taj su način europskim potrošačima uskraćene koristi od učinkovitog tržišnog natjecanja u važnom mobilnom segmentu. Takvo je postupanje nezakonito na temelju protumonopolskih pravila EU-a – izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: HINA