Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila je u utorak da globalna ekonomija pokazuje široko rasprostranjeni rast, no kako se okruženje mijenja s rastom rizika od trgovinskih sporova, normalizacije monetarne politike i tehnoloških promjena.

Lagarde, prilikom govora na konferenciji MMF-a u Jakarti u Indoneziji, koja je priprema za godišnji sastanak na Baliju u listopadu, kazala je da MMF očekuje da će globalni rast u u 2018. i 2019. godini dosegnuti 3,9 posto, što je u skladu s prognozom te organizacije iz siječnja.

Kazala je da su se zemlje ASEAN-a pripremale za više kamatne stope u razvijenim ekonomijama poput europskih ili SAD-a, pritom upozorivši da donositelji odluka moraju ostati oprezni u pogledu njihovog utjecaja na financijsku stabilnost te nepredvidljive tokove kapitala.

“Znamo da će to imati prelijevajuće efekte širom svijeta. Već smo neko vrijeme svjesni da će se to dogoditi. Ostaje neizvjesno kako će se ta tranzicija odraziti na druge zemlje, kompanije, radna mjesta, prihode”, kazala je Lagarde.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Shutterstock