Google je potvrdio da zbog američke zabrane ne može kineskom tehnološkom divu Huaweiju izdati licence za svoje aplikacije, što znači da novi model Huaweijevog pametnog telefona neće imati Googleove popularne aplikacije poput Mapsa i Youtubea.

Googleov operativni sustav Android za mobilne uređaje softver je otvorenog koda, što znači da ga svaki proizvođač može mijenjati i prilagođavati prema svojim potrebama i potom ponuditi na svojim uređajima, poput pametnih telefona i tableta.

Potreban im je ipak sporazum s Googleom da u operativni sustav uključe i njegove popularne aplikacije kao što su Maps, Pay, Search, Photos, Play Store i YouTube.

Prema najnovijem Googlevom priopćenju, novi Huaweijev telefon neće imati pristup Google Playu, što bi moglo značiti da kupci neće imati pristup ni drugim popularnim aplikacijama, tumači BBC.

Analitičari smatraju da će Huawei teško prodavati mobitele bez Googleovih aplikacija, posebno u Europi, budući da potrošači očekuju pristup svim popularnim aplikacijama na koje su navikli, navodi BBC.

Cijeli članak možete pročitati na: hrportfolio.hr

Foto: Pixabay