HEP će do 2050. godine 70 posto energije proizvoditi iz obnovljivih izvora, izjavio je predsjednik Uprave te kompanije Frane Barbarić, prilikom potpisivanja sporazuma za projekt sunčane elektrane na Cresu, prvi u planiranom ciklusu razvoja solarnih elektrana i ostalih izvora obnovljive energije.

“Sunčana elektrana na Cresu naš je tek prvi projekt u sklopu planiranog ciklusa izgradnje sunčanih elektrana, ali i ostalih obnovljivih izvora energije. Razvoj elektrana koje koriste obnovljive izvore dio je naše dugoročne strategije razvoja. Strategija predviđa povećanje udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji HEP-a na 50 posto do 2030., odnosno 70 posto do 2050. godine. Time ćemo odigrati vodeću ulogu u energetskoj tranziciji Hrvatske”, istaknuo je Predsjednik Uprave HEP-a Barbarić.

Predsjednik Nadzornog odbora HEP-a Goran Granić kazao je da dolazi vrijeme tranzicije u energetici te da će pojmovi “obnovljivi” i “energetska učinkovitost” postati dominantni.

“Svi oni koji danas očekuju da će dobiti veliki novac od države neka zaborave na to, to je vrijeme iza nas”, poručio je Granić.

Županijske službe Primorsko-goranske županije ishodile su lokacijsku dozvolu i izradile svu popratnu dokumentaciju, a kako je istaknula zamjenica župana Medarić, sukladno razvojnoj strategiji, kojom se potiče korištenje obnovljivih izvora energije, detektirali su 25 projekata od županijskog značenja.

Oni uključuju i šest sunčevih i pet vjetroelektrana, pri čemu elektrana Orlec Trinket predstavlja pilot-projekt.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Shutterstock