Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) podatak o gospodarskom rastu u drugom ovogodišnjem tromjesečju od 2,9 posto ocjenjuju dobrom viješću, no iz HGK upozoravaju da takva stopa rasta nije dovoljna da se zaustavi zaostajanje za prosječnom razinom razvijenosti novih članica EU, dok iz HUP-a ukazuju da je nedostatak radnika glavni ograničavajući faktor daljnjeg rasta.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga, pokazuju podaci DZS-a. Izvoz roba porastao je u tom kvartalu za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Usporedbe radi, u prvom tromjesečju je pao 0,5 posto na godišnjoj razini.

Potrošnja kućanstva porasla je po stopi od 3,6 posto na godišnjoj razini, nešto sporije u odnosu na prvi kvartal, kada je skočila 3,9 posto. Ponešto je usporio i rast državne potrošnje, na 2,5 posto na godišnjoj razini, dok je u prethodnom kvartalu rast iznosio 2,8 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u drugom tromjesečju 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je za 0,5 postotnih bodova sporiji rast nego u prvom kvartalu ove godine.

Osvrnuvši se na prvu polovinu godine, u HGK kažu da ostvareni rast BDP približno odgovora procjenama Europske komisije, koja je za ovu godinu za Hrvatsku predvidjela rast od 2,6 posto, nešto dinamičniji od rasta na razini cijele EU, koji bi trebao iznositi 2,1 posto, ali i najsporiji u usporedbi s članicama EU10.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: HINA