ZAGREB, 22. rujna 2017. (Hina) – Hrvatska narodna banka (HNB) u petak je upozorila građane na moguće rizike povezane s ulaganjima u virtualne valute te ih pozvala da oprezno i odgovorno postupaju prilikom ulaganja u takve valute, jer za takav vid ulaganja sami u cijelosti snose rizik gubitka uloženog. 

“S obzirom na povećani interes javnosti za ulaganje i trgovanje virtualnim valutama, poznatim i pod nazivom kriptovalute, Hrvatska narodna banka smatra potrebnim upozoriti da virtualne valute nisu elektronički novac sukladno Zakonu o elektroničkom novcu niti predstavljaju platnu uslugu prema Zakonu o platnom prometu. Sukladno tome, Hrvatska narodna banka ne izdaje licencu poslovnim subjektima koji izdaju ili trguju virtualnim valutama niti ima zakonsku osnovu za nadzor istih. Novčana sredstva uložena u virtualne valute nisu zaštićena sustavom osiguranja depozita. Stoga osobe koje se odluče na ovakav vid ulaganja same u cijelosti snose rizik gubitka uloženog”, navodi se u upozorenju koje je središnja banka objavila na svojim internet stranicama.

Podsjećaju pritom da su nadležna tijela većine zemalja Europske unije objavila upozorenja o mogućim rizicima koji mogu proizići iz ulaganja i trgovanja virtualnim valutama ili su, kao što je to učinio i HNB, prenijela Upozorenje za korisnike virtualnih valuta koje je 12. prosinca 2013. objavilo Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA).

No, dodaju i kako su, s obzirom da se u posljednje vrijeme povećao interes javnosti za virtualne valute, neka nadležna tijela poput francuske središnje banke (Banque de France – BdF) podsjetili na prije objavljena upozorenja. Početkom srpnja ove godine su poljska središnja banka (Narodowy Bank Polski – NBP) i nadležno nadzorno tijelo (Polish Financial Supervision Authority – KNF) objavili zajedničko stajalište o virtualnim valutama, dok je nadležno tijelo iz Ujedinjenog kraljevstva (The Financial Conduct Authority – FCA) prije desetak dana objavilo Consumer warning about the risks of Initial Coin Offerings (ICOs) u kojem upozorava na rizike ulaganja u projekte koji se financiraju prikupljanjem sredstava korištenjem virtualne valute.

“Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo građane da oprezno i odgovorno postupaju prilikom ulaganja u virtualne valute. Prije same odluke o ulaganju potrebno je detaljno se informirati o mogućim rizicima koristeći pouzdane i provjerene izvore poput, primjerice, EBA Opinion on ‘virtual currencies’ te dokumente  Virtual currency schemes i Virtual currency schemes – a further analysis koje je objavila Europska središnja banka (ECB)”, zaključuje se u upozorenju hrvatske središnje banke.

Inače, Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) je krajem 2013. godine upozorilo na niz rizika prilikom kupnje, rukovanja ili trgovine virtualnim valutama, kao što su bitcoin i nove generacije decentraliziranih valuta koje se koriste putem umrežavanja računala bez posredstva poslužitelja (“peer-to-peer”), poznatih i kao kriptovalute, kao i na pohranu virtualnih valuta u “digitalni novčanik”.

I iz EBA su tada upozorili da su virtualne valute oblik nereguliranog digitalnog novca koji ne izdaje odnosno za koji ne jamči središnja banka, te istaknuli rizik od gubitka novca.

Kao rizike koje treba imati u vidu prilikom kupnje, rukovanja ili trgovanja virtualnim valutama, iz EBA su upozorili da korisnici na platformi za trgovanje valutama mogu izgubiti svoj novac; da novac iz “digitalnog novčanika” može biti ukraden; da korisnici nisu zaštićeni kada se koriste virtualnim valutama kao platežnim sredstvom; da je vrijednost bitcoina ili druge virtualne valute podložna brzim promjenama i čak može pasti na nulu; da postoji mogućnost zloporabe transakcija u virtualnoj valuti za kaznena djela, uključujući pranje novca; da posjedovanje virtualnih valuta može podlijegati poreznim obvezama, kao što su PDV ili porez na kapitalnu dobit.

“Ako kupujete virtualne valute, preporučujemo da se u potpunosti upoznate s njihovim posebnim karakteristikama te da ih dobro razumijete. Ne koristite ‘pravi’ novac ako si ne možete priuštiti da ga izgubite. Isto tako, u pogledu digitalnog novčanika morate biti jednako na oprezu kao i u slučaju pravog novčanika ili torbice. Ne držite veće količine novca u njemu određeno dulje vrijeme i pobrinite se da je novac siguran i zaštićen. Upoznajte se također s vlasničkim profilom, poslovnim modelom, transparentnosti i javnom percepcijom platforma za trgovanje valutama koje namjeravate koristiti”, preporuke su za zaštitu koje je EBA iznijela krajem 2013. godine.

(Hina)