BRAZILIJA/SAO PAULO, 22. rujna 2017. (Hina/Reuters) – Vlasti Hong Konga obustavile su u četvrtak uvoz mesa jednog brazilskog izvoznika i dva proizvođača zbog sumnje o krivotvorenim potvrdama o zdravstvenoj ispravnosti 10 pošiljki smrznutog pilećeg mesa i goveđih iznutrica.

Pojedine pošiljke trebale su biti namijenjene samo za prehranu kućnih ljubimaca, istaknuo je u priopćenju na internetskoj stranici hongkonški Centar za sigurnost hrane.

Stoga su najavili pojačane provjere svih potvrda o zdravstvenoj ispravnosti smrznutog mesa i peradi izvezenih iz Brazila.

U ožujku je brazilska policija izvijestila da je pokrenula istragu o mogućoj korupciji u sklopu “Operacije loše meso”, optuživši pojedine kompanije da podmićuju inspektore za sigurnost hrane kako bi izbjegle provjere. Nakon toga mnoge su zemlje privremeno zabranile uvoz mesa iz Brazila i pojačale kontrolu.

Hong Kong je vodeći uvoznik brazilskog mesa a nakon izbijanja skandala privremeno su obustavili uvoz. U međuvremenu su iz Centra za sigurnost hrane izvijestili o zadovoljavajućim rezultatima sve 562 provjere brazilskog mesa, provedene od 21. ožujka.

Udruženje brazilskih kompanija za pakiranje mesa ABPA objavilo je u priopćenju da podupre istragu o mogućem krivotvorenju dozvola o zdravstvenoj ispravnosti mesa, dodajući da testovi upućuju na zaključak da je posrijedi izolirani slučaj.

U brazilskom ministarstvu poljoprivrede nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju informaciju o istrazi.

Od ukupno 10 pošiljki za koje se sumnja da su imale krivotvorene dokumente, šest je reeksportirano u Kinu ili Vijetnam a jedna je zadržana na kontejnerskom terminalu.

Pošiljka od 27 tona smrznutih pilećih nožica našla je kupca iako vlasti napominju da proizvod nije ponuđen na prodaju na tržnicama u Hong Kongu.

(Hina)