Kupnja i dokapitalizacija Jadranske banke, profitabilno poslovanje te pokretanje programa transformacije za stvaranje novog HPB-a, spremnog za jačanje tržišne pozicije i dugoročni održiv rast obilježili su prvih devet mjeseci 2018. u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Usprkos snažnoj konkurenciji na tržištu te aktivnostima vezanim za kupnju i pripajanje Jadranske banke HPB je ostvario 123,4 milijuna kuna neto dobiti za razliku od istog razdoblja prošle godine kad je iskazan gubitak zbog rezervacija za Agrokor.

Operativna dobit iznosi 239 milijuna kuna, 13,5% ili 37,3 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje 2017. uslijed većeg pada aktivnih kamatnih stopa od pasivnih (zbog čega je neto kamatni prihod manji 3,9%) te povećanih troškova zbog pripajanja Jadranske banke i drugih projekata pokrenutih s ciljem jačanja tržišne pozicije HPB-a. Neto prihod od provizija i naknada veći je 1,4% u odnosu na prošlu godinu. Operativni troškovi porasli su 3,4% u skladu s projektima i inicijativama od kojih su mnoge regulatorno uvjetovane (GDPR, IFRS9, AML, MIFID II).

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay