Slovenija i Hrvatska su po stupnju digitalizacije vodeće među šest zemalja zapadnog Balkana, ali za razliku od Slovenije, koja se u tome već približava naprednim zemljama, Hrvatska je još daleko, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji o indeksu digitalizacije.

Konferencija pod nazivom “Indeks digitalizacije – potencijal i prepreke bržem rastu” održana je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, koji je konferenciju i organizirao u suradnji s riječkim Ekonomskim fakultetom, Ekonomskim institutom Zagreb (EIZ) te Fakultetom organizacije i informatike, a rezultate studije “Utjecaj digitalne transformacije na zemlje zapadnog Balkana” predstavili su ravnateljica EIZ-a Maruška Vizek i direktor Centra za jugoistočne europske studije iz austrijskoga grada Graza Florian Bieber.

Riječ je o prvoj studiji koja je izračunala indekse digitalizacije šest zemalja zapadnog Balkana i stavila ih u međusoban odnos, jer se u toj regiji jedino za Hrvatsku i Sloveniju, kao članice EU, računa indeks digitalizacije DESI (The Digital Economy and Society Index), kao složeni pokazatelj gospodarske i društvene digitalizacije koji Europskoj komisiji omogućava procjene razvoja država članica u području digitalne konkurentnosti.

Prema tom indeksu, Hrvatska je 2018. ‘skočila’ za jedno mjesto u odnosu prema 2017. godini, s 23. na 22. mjesto među 28 članica EU.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Shutterstock