Glavni ekonomisti pet najvećih hrvatskih banaka povisili su prognoze gospodarskog rasta Hrvatske za ovu godinu na 3 posto, a za 2020. očekuju njegovo usporavanje na 2,5 posto, pokazuju najnoviji HUB Izgledi objavljeni u ponedjeljak.

Kratkoročni indikatori i ciklički testovi pokazuju da je gospodarstvo EU još uvijek u fazi rasta, ali je stopa rasta usporena. Osobna potrošnja i uslužni sektor pokazuju snažniju dinamiku od industrije, koja je više pogođena rizicima i neizvjesnostima. Glavni razlog za usporavanje povezan je sa strahom od protekcionizma (SAD tek trebaju donijeti odluku o carinama na uvoz europskih automobila) i posljedica Brexita bez sporazuma (rasplet je odgođen za jesen).

Suočeni s boljim očitanjem rasta u prvom tromjesečju od očekivanja, glavni ekonomisti hrvatskih banaka revidirali su svoje projekcije za 2019. u pozitivnom smjeru. Međutim, revizija je opreznija no što bi se moglo očekivati na prvi pogled. Naime, u zadnjim Izgledima iz prosinca 2018. medijalni očekivani rast iznosio je 2,6%, što je sada povećano na 3%, uz vrlo uzak raspon prognoza: najveći pesimist očekuje rast po stopi od 2,8%, a najveći optimisti očekuju rast po stopi od 3,2% u ovoj godini. 

Cijeli članak možete pročitati na:vijesti.rtl.hr

Foto: Pixabay