Hrvatska udruga banaka (HUB) u utorak je prijedlog zakona o ništetnost ugovora o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF), koji je predstavila građanska inicijativa Lex franak, ocijenila u potpunosti neosnovanim.

Građanska inicijativa Lex franak u utorak je na konferenciji za novinare predstavila prijedlog zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskim francima kojim bi se, kako ističu, riješio problem 125.000 obitelji s takvim kreditima te je pozvala političare da ga podrže kako bi se usvojio u Saboru.

Hrvatska udruga banaka se opravdava da su sve radili po zakonu, ali ih u tome demantiraju pravomoćne presude hrvatskog i europskog pravosuđa.

Jedna od autorica zakonskog prijedloga, odvjetnica Nataša Lisac istaknula je kako su njime obuhvaćeni svi korisnici CHF kredita – oni koji su ih već otplatili, otplaćuju, kojima je kredit otkazan, onima koji su pod ovrhama ili su već izgubili domove zbog nemogućnosti vraćanja kredita. Napomenula je da su pri njegovoj izradi presudu rukovodili presudom Europskog suda C 118/17 kojom je utvrđeno da dužnici koji su konvertirali kredite imaju pravo na obeštećenje.

Suatorica zakonskog prijedloga Ana Galoši Comisso naglasila je kako zakonski prijedlog omogućava svim korisnicima CHF kredita potpunu restituciju i naknadu štete te da se obustavljaju ovrhe na prijedlog oštećenika do okončanja parničnog postupka. Njime se, dodala je, također omogućuju kraći sudski postupci, kao i smanjenje sudskih troškova i oslobađanje od sudskih pristojbi.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay