Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u petak je podržala prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca prema kojoj bi kvota za iduću godinu iznosila 29.000 radnih dozvola, od čega za novo zapošljavanje nešto više od 17.800.

“Predložena kvota u ukupnom iznosi 29.000 radnih dozvola, od čega za novo zapošljavanje 17.810, za produženje već izdanih dozvola 9.000 i 1.940 dozvola za sezonsko zapošljavanje (1.400 turizam i 540 poljoprivreda)”, podaci su koje u priopćenju iznosi HUP.

“Donošenje predložene odluke uvelike će olakšati zapošljavanje u granama koje su u visokoj ekspanziji kao što su graditeljstvo i turizam”, ističu poslodavci u priopćenju.

HUP podržava prijedlog odluke koji je, kako se doznaje, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u petak poslalo na mišljenje nadležnim institucijama i udrugama te ministarstvima. Brojke o kvotama za iduću godinu koje iznosi HUP su, pak, tri puta veće od kvote za ovu godinu s obzirom da ove godine ukupna kvota iznosi 9.079 dozvola.

Iako su “zadovoljni predloženom kvotom i razumijevanjem za problematiku nedostatka radne snage koju je iskazalo resorno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava”, iz HUP-a ponavljaju i dvije ključne stvari na koje upozoravaju već nekoliko godina – potrebu sveobuhvatne reforme obrazovanja te osmišljavanje novog zakonodavnog okvira kojim bi se reformiralo tržište rada, jer sadašnji kvotni sustav nije trajno rješenje.

“Za dugoročno rješenje problema nužno je provesti sveobuhvatnu reformu obrazovanja koja je ključna za restrukturiranje cijelog sustav akoji bi trebao pratiti potrebe gospodarstva i shodno tome prilagođavati obrazovne programe jer se jedino na taj način nedostatak radne snage može riješiti kroz zapošljavanje domaćih radnika”, ističu iz HUP-a.

Danas to, kako navode, nije moguće, budući hrvatsko tržište rada, unatoč činjenici od oko 180.000 nezaposlenih osoba nije u mogućnosti, obzirom na njihovu strukturu zadovoljiti potrebe gospodarstva te su hrvatski poduzetnici, a kako bi izvršavali preuzete ugovorne obveze, prisiljeni okrenuti se stranim radnicima.

“Uz reformu obrazovanja, trebalo bi provesti i niz mjera koje će u idućim godinama omogućiti da se potrebe za radnom snagom mogu zadovoljiti zapošljavanjem domaćih radnika”, poručuju iz HUP-a.

Poslodavci ističu i kako sadašnji kvotni sustav nije nikakvo trajno rješenje, kako on predstavlja vatrogasnu mjeru kojom se pokušava premostiti problem nedostatka kvalificirane radne snage.

Cijeli članak možete pročitati na: politikaplus.com