U svijetu zahvaćenom toplinskim valovima pristup uslugama hlađenja postaje važno pitanje, posebno u zemljama u razvoju u kojima je posjedovanje klima uređaja još uvijek rijetkost, kaže se u studiji “Helping a warming world to keep cool”, objavljenoj na webu Međunarodne organizacije za energiju (IEA).

Gotovo 2,8 milijardi ljudi danas živi u zemljama u kojima je prosječna dnevna temperatura veća od 25 celzijevih stupnjeva, a manje od 10 posto ima klima uređaj.

U scenariju se razmatraju dva moguća pristupa pružanju usluga hlađenja za područja u kojima će vjerojatno biti korištena izvanmrežna tehnološka rješenja za pristup električnoj energiji. Prema prvom pristupu, domaćinstva u vrućim zemljama imali bi pristup uslugama hlađenja pomoću dizelskih generatora koji bi pokretali malu klimatizacijsku jedinicu za hlađenje oko 20 četvornih metara prostora.

No, kako se upozorava, s obzirom da kućanstva s ograničenim pristupom energiji obično imaju niske raspoložive prihode, to znači da bi dodatne usluge hlađenja vjerojatno predstavljale važan potencijalni trošak, čak i ako su domaćinstva dobila pristup dizelskom generatoru.

Drugi pristup pretpostavlja uporabu solarne fotonaponske jedinicu s akumulatorom koji bi pokretao istu takvu klimatizacijsku jedinicu.

Cijeli članak možete pročitati na: federalna.ba

Foto: Pixabay