InvestEU novi je program Europske komisije koji će poduzetnicima pružiti nove i povoljnije izvore financiranja, a čiji ukupni investicijski potencijal doseže 650 milijardi eura, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji “InvestEU: Poticaji investicijama i očekivanja od hrvatskog predsjedanja EU”.

Konferenciju su organizirali Europska investicijska banka (EIB), predstavništvo Europske komisije (EK) u Hrvatskoj, Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hanza Media.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je da je program InvestEU nastavak i proširenje strateškog plana za ulaganje EU-a, poznatijeg kao Junckerov plan, koji bi trebao objediniti niz financijskih instrumenata.

Ukupna procijenjena financijska mogućnost programa doseže 650 milijardi eura, ističe Marić i nada se da će dio tih sredstava biti uložen u Hrvatsku. 

Četiri su ključna područja provedbe programa: održiva infrastruktura, investicije, inovacije i digitalizacija, malo i srednje poduzetništvo te socijalna uključenost i kohezija.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay