DUBROVNIK, 19. lipnja 2017. (Hina) – Organizacija jedne od najvažnijih svjetskih znanstvenih konferencija o biomedicini ove godine, s nekoliko nobelovaca, dokaz je da Hrvatska može biti itekako konkurentna poslovna i kongresna destinacija na svjetskim znanstvenim mapama, kazao je u ponedjeljak na otvorenju ISABS konferencije u Dubrovniku ministar turizma Gari Cappelli.

Riječ je o 10. ISABS konferenciji (The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine), koju je u ponedjeljak u Dubrovniku otvorila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u prisustvu brojnih visokih uzvanika iz svijeta i Hrvatske.

Ta se konferencija u Dubrovniku održava od 19. do 24. lipnja, a okupit će više od 500 sudionika iz više od 40 zemalja svijeta, među kojima su i dobitnici Nobelove nagrade prof.dr. Herald zun Hausen (University of Heildeberg), prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science) i prof.dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry).

“Ovakvo okupljanje znanstvenika iz cijelog svijeta, a to je i najveće ovogodišnje okupljanje nobelovaca u Europi, prikazat će viđenje razvoja biomedicinske znanosti 22. stoljeća, a osim što pozicionira Hrvatsku na svjetskim znanstvenim mapama, ima i višestruke pozitivne efekte na turizam Hrvatske, ali i na njeno prepoznavanje kao zemlje znanja i zdravlja”, ocijenio je ministar Cappelli.

Glavne teme koje će se obraditi na toj konferenciji su personalizirana i regenerativna medicina, stanična i genska terapija, farmakogenomika te forenzička genetika, a više od 60-ak predavača su trenutno najcitiraniji svjetski znanstvenici iz tih područja.

Poseban naglasak skupa bit će i na najnovijim tehnikama i postupcima forenzičnih znanosti u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i bioterorizma.

Skup je organiziran u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom klinikom Mayo te sveučilištima George Washinigton University, Penn State University, University of New Haven, Unfallkrankenhaus-Berlin, Regiomed Hospitals i nizom hrvatskih zdravstvenih i znanstvenih institucija.

(Hina)