Tabak smatra da sada u situaciji kada nije završen zadnji krug dogovora sa socijalnim partnerima nisu uopće utemeljene izjave da ugostitelji neće dobiti potpore za kolovoz

Nakon što su 30. studenog prošle godine zatvoreni caffe barovi, novost je da od 1. rujna uz posebne epidemiološke mjere mogu ponovno primati goste u zatvorenim dijelovima svojih objekata. Radno vrijeme barova i disko klubova ostalo je do ponoći. Direktna posljedica zatvaranja ugostiteljskih objekata uz velike poteškoće i pada prometa, najviše se očitava kroz brojku od 1100 trajno zatvorenih ugostiteljskih objekta. Pretpostavlja se da se radi uglavnom o obrtnicima koji su zatvorili svoje objekte u strahu da im ne bi došle ovrhe na imovinu zato što obrtnici poslovanje jamče svojom imovinom.

Odluka o otvaranju iznenadila je mnoge, ali su je, svakako, pozdravili vlasnici ugostiteljskih objekata. Međutim, posljednjih dana vode se pregovori oko mjera i potpora.

Ovogodišnju turističku sezonu u kumulativnom iznosu restorani su odradili na nuli dok su barovi na Jadranu odradili sezonu s padom prometa od 10 posto, a oni na kontinentu s padom od 23 posto. Ostvareni iznosi za vrijeme sezone u restoranima u visini od dvije trećine otpadaju na Jadran dok je kod barova taj omjer tri četvrtine u korist onih na Jadranu. Kada se promatra pad prometa od veljače do svibnja – on je za restorane iznosio 38 posto, a za barove 62 posto. Prema dostupnim podacima u Hrvatskoj je oko 35 000 ugostiteljskih objekata od kojih je oko 55 posto barova. Procjenjuje se da oko 7000 objekata uopće nema terase, tako da takvi gotovo nisu mogli raditi. Potporu u iznosu od 4000 kuna po zaposleniku dobivaju ugostitelji koji imaju pada prometa preko 60 posto, a oni koji imaju pad u iznosu od 50 posto dobivaju potporu u iznosu od 3000 kuna dok oni koji imaju pada promet od 40 posto dobivaju 2000 kuna. Uvjet je i 70 posto cijepljenih radnika ili preboljenja Covid-a 19 zaposlenika .

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay