MILANO, 22. kolovoza 2017. (Hina/Reuters) – Italija, Francuska i Njemačka zatražile su od Europske komisije (EK) da pojača regulativu koja zemljama Europske unije omogućuje blokadu stranih akvizicija europskih kompanija, objavili su u utorak talijanski mediji.

Pariz, Rim i Berlin traže “posebne ovlasti” zabrane odnosno postavljanja uvjeta potencijalnim kupcima ako “posluju po propisima koja ne slijede tržište odnosno ako ne poštuju načelo reprociteta u slučaju akvizicija”, izvijestili su listovi Il Sole 24 Ore i La Stampa, pozivajući se na pismo tri vlade Bruxellesu.

Zemlje EU dobile bi veće ovlasti u slučaju svih ciljanih kompanija ako su uvrštene u kategoriju strateških poduzeća, kao i u slučaju preuzimanja koja financiraju državni fondovi ili agencije, stoji u dokumentu od deset stranica kojeg citiraju talijanski mediji.

“To nije vid protekcionizma već otvaranje prilike za praćenje operacija koje nisu u skladu s europskim propisima”, citira La Stampa talijanskog ministra Carla Calendu.

Na lipanjskom su summitu čelnici EU odlučili razmotriti mogućnost praćenja ulaganja kineskih tvrtki u državnom vlasništvu a Francuska, Njemačka i Italija podupiru prijedlog da se EU dodijele ovlasti za blokadu kineskih ulaganja.

U aktualnom pismu predlaže se također da zemlje EU prema novoj regulativi, koja ne bi zamijenila zakone na razini zemalja, svakih šest mjeseci izvješćuju Komisiju o svim ulaganjima kompanija izvan EU, osim onih u vojnoj industriji.

Pismo je poslano Komisiji 28. srpnja a nadovezuje se na sličan dopis iz veljače. Iako poimence ne spominje konkretne zemlje ni tvrtke, čini se da je motivirano nedavnim kineskim preuzimanjima u Europi, napominje Reuters.

(Hina)