Ministarstvo turizma dovršava prijedlog izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i pratećeg pravilnika o kategorizaciji i razvrstavanju objekata, koji će za 15 dana na javnu raspravu, potom na Vladu kako bi se usvojio u Saboru najkasnije na jesen i krenuo u primjenu, istaknuo je u četvrtak ministar turizma Gari Cappelli.

Iako se u javnosti već spominje da izmjene tog zakona i pravilnika idu na štetu privatnih iznajmljivača, Cappelli tvrdi da se u izmjene ide zbog uravnoteženja stanja na tržištu jer su se neki objekti u privatnom smještaju kategorizirali po različitim pravilnicima od 1995. do 2016. godine. “Izmjenama tražimo da svi budu jednako kategorizirani i da svake tri zvjezdice znače isto, što sada baš i nije slučaj. Važno je u svemu da svi povećaju kvalitetu i nije moguće da se zbog novih izmjena zakona i pravilnika neki privatni apartmani zatvaraju, ruše, kažnjavaju ili slično”, poručio je ministar na susretu s novinarima.

Objasnio je i da će oni koji su se registrirali i dobili kategoriju po starom pravilniku iz 1995. godine, a koji je vrijedio do 2007. godine, sada morati podnijeti zahtjev u lokalnim uredima za rekategorizacijom u roku od četiri godine. Taj zahtjev im je bitan i za traženje budućih kredita HBOR-a s povoljnim kamatnim stopama koje će subvencionirati Ministarstvo turizma i koje će moći zatražiti fizičke osobe za uređenje objekata i povećanje kvalitete.

Cappelli je istaknuo i da u hrvatskom obiteljskom turističkom smještaju ima objekata u koje se nije ulagalo godinama pa ni u osnovno održavanje, bojanje zidova, uređenje podova i dr., a s novim pravilnikom će to praktički svi morati činiti.

Cijeli članak možete pročitati na: mint.hr

Foto: Shutterstock