NEW YORK, 9. siječnja 2017. (Hina/agencije) – Američki lanac restorana brze hrane McDonald’s prodao je 80 posto svog poslovanja u Kini i Hong Kongu, što je dio plana davanja u franšizu većeg broja restorana širom svijeta.

Kineska državna investicijska grupa Citic i američki investicijski fond Carlyle Group preuzet će to poslovanje McDonald’sa u Kini u transakciji vrijednoj 2,1 milijardu dolara.

McDonald’s posjeduje i vodi poslovanje u oko 65 posto od svojih 2.000 restorana u Kini. Franšiza im omogućava da uzmu dio zarade, dok su troškovi poslovanja na nositelju franšize.

McDonald’s nastoji usmjeriti svoje globalno poslovanje te promijeniti vlasničku strukturu, a model franšizinga čini bitan dio tog plana.

U ožujku prošle godine tvrtka je objavila kako je u potrazi za partnerima za otvaranje više od 1.500 restorana u Kini, Hong Kongu i Južnoj Koreji u slijedećih pet godina.

Sukladno sporazumu potpisanom u ponedjeljak, Mcdonald’s će zadržati 20 posto vlasništva u kineskom poslovanju, Citic će preuzeti 52 posto vlasništva, dok Carlyle Groupu pripada 28 posto.

Konkurentska kompanija Yum Brands, vlasnik lanaca brze hrane KFC i Pizza Hut, također se nalazi u procesu restrukturiranja svog kineskog poslovanja.

I McDonald’s i Yum Brands su bili suočeni s rastućom konkurencijom jeftinijih lokalnih igrača, posebice u Kini, gdje se pokušavaju oporaviti od skandala iz prošlosti povezanih sa zdravstvenom ispravnošću hrane.

(Hina)