Što se tiče prometnog sektora, trenutačno je u tijeku realizacija niza infrastrukturnih projekata vrijednih više od 20 milijardi kuna!

U Hrvatskoj se punom parom radi na modernizaciji prometnog sektora, a upravo kako bismo otkrili što se sve gradi i što se sve planira graditi u novome mandate ove Vlade potražili smo odgovore u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

– Što se tiče prometnog sektora, trenutačno je u tijeku realizacija niza infrastrukturnih projekata vrijednih više od 20 milijardi kuna. U sljedećem razdoblju očekuje se nastavak investicijskog ciklusa, tako da se tijekom operativnog razdoblja 2021. – 2027. planira uložiti dodatnih 45 milijardi kuna u gradnju i obnovu prometne infrastrukture diljem Republike Hrvatske – doznajemo od Ivane Škarić, glasnogovornice ministarstva.

Modernizacija željeznice

Napominje kako će najveći naglasak biti na modernizaciji željezničke infrastrukture, s posebnim naglaskom na završetak Nizinske pruge i cijele trase Koridora X. Procjena je kako će ulaganje u ovaj sektor prometa premašiti 22 milijarde kuna.

U pripremi su željeznička povezivanja zračnih i trajektnih luka gradova Zadar i Split, i to tračničkom poveznicom grada Zadra s lukom Gaženica i Zračnom lukom Zadar te obilaznica Bibinje – Sukošan, kao i projekt povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, u Trajektnoj luci Split (Istočna obala), sa Zračnom lukom Split te izgradnja intermodalnog čvora novoga glavnog kolodvora Split (Kopilica) – navode u ministarstvu.

Pelješki most

U mandatnom razdoblju očekuje se završetak najvećeg i najznačajnijeg projekta u Republici Hrvatskoj – izgradnje Pelješkog mosta.

Za cestovnu infrastrukturu 15 milijardi kuna

Nastavak ulaganja u cestovnu infrastrukturu nastavit će se i u sljedećem razdoblju te su već u pripremi projekti vrijedni više od 15 milijardi kuna poput završetka Koridora Vc (dionice Beli Manastir – mađarska granica) koji se, u punoj dužini od 702 kilometra, proteže od Budimpešte do Ploča. Izgradnja autoceste na koridoru Vc u Hrvatskoj bit će dovršena do kraja 2023. godine,

U sljedećem razdoblju, napominju u ministarstvu, ulaganja će se usmjeriti i u niz projekata na području Grada Splita, poput Obilaznice Splita, odnosno Omiša, ukupne vrijednosti više od dvije milijarde kuna, te tunela Kozjak ukupne vrijednosti gotovo milijardu kuna.

Ulaganje u luke: tri milijarde kuna

U pomorskom sektoru, konkretno u izgradnju lučke infrastrukture diljem Jadrana, planira se uložiti dodatnih tri milijarde kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: automobili.klik.hr

Foto: Pixabay