Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) ostaju pri svojim prvotnim procjenama rasta turističkog fizičkog i financijskog prometa za ovu godinu od 5 do 7 posto u odnosu na 2017., očekujući da će nakon pomalo ‘stagnirajućih’ ljetnih mjeseci po dolascima i noćenjima turista, posezona biti jednako uspješna kao i predsezona.

Ističu to za Hinu ministar turizma i predsjednik HTZ-a Gari Cappelli te direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić. Oni se slažu da mali minusi u dolascima i noćenjima odnosno rezultati slični lanjskima tijekom lipnja i srpnja, nisu razlogom za nezadovoljstvo, pogotovo što su lanjske brojke u tim mjesecima, kao i na razini cijele 2017., bile iznimno visoke i rekordne.

“S obzirom na dosadašnje trendove povećanja potrošnje, broja zaposlenih te ukupnog turističkog prometa koji je u kumulativu u odnosu na isto lanjsko razdoblje u plusu, vjerujemo da ćemo i ove godine ostvariti povećanje prihoda od turizma. Za sada imamo podatke o prihodima od stranih turista za prvo tromjesečje ove godine, koji su sa 450,2 milijuna eura za 14 posto viši nego u isto vrijeme 2017., a kako je tu riječ o razdoblju izvan ljetnog dijela sezone možemo govoriti o produljenju sezone te turističkoj godini, a ne sezoni”, rekao je Cappelli za Hinu.

Ocjenjuje da porastima ove godine pridonose i programi Ministarstva i HTZ-a, poput ulaganja od 30 milijuna kuna u pozicioniranja Hrvatske kao aviodestinacije slijedom čega je ove godine uvedeno 70 novih aviolinija, za što kaže da je utjecalo na 20 postotni porast putnika u zračnom prometu u prvoj polovici godine.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Pixabay