Ministarstvo turizma uputilo je u e-Savjetovanje novi Pravilnik o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi. Prvi put je izdvojeno paušalno plaćanje za smještaj na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima čiji je minimum smanjen s 350 na 200 kuna čime se potiče razvoj kontinentalnog turizma i povezivanje poljoprivredne proizvodnje s turističkom djelatnosti.

Pravilnikom se propisuje najniži i najviši iznos turističke pristojbe po osobi i noćenju, najniži i najviši paušalni iznos turističke pristojbe koji plaćaju osobe koje pružaju uslugu smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i visina godišnjeg paušalnog iznosa koji plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji te najviši iznos turističke pristojbe koju plaćaju brodovi na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke.

Pravilnikom se određuje i raspon godišnjeg paušala koji po krevetu plaćaju iznajmljivači i to u iznosu od 350 do tisuću kuna. Županijske skupštine i Gradska skupština Grada Zagreba dužne su odluke o visini turističke pristojbe za svaki pojedini grad i općinu za 2020. godinu donijeti do 15. rujna 2019. godine, a to mogu nakon stupanja na snagu ovoga Pravilnika.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay