Policijski sat u Austriji zbog Covida-19 nije bio ustavno utemeljen, presudio je u srijedu Ustavni sud u Beču, potaknuvši kritiku da je vlada ignorirala zakone dok je donosila mjere tijekom pandemije koronavirusa.

Najviši sud donio je presudu na temelju žalbe građana protiv ministarstva zdravstva, koje je zabranjivalo ljudima da borave na javnim prostorima osim ako nisu sami ili s članovima svoga kućanstva.

No, već ranije je Ustavni sud donio odluku da je čitav niz mjera u Austriji, odnosno odluka koje je donio njihov stožer i ministar zdravstva protuustavan. Oko sličnih mjera su se oglašavali i naši suci u nekoliko navrata. Naime, iste su mjere bile na snazi i kod nas, naročito mjere koje su se odnosile na ograničavanje rada u trgovačkom sektoru kada su neke trgovine smjele raditi, a neke ne, kao i ograničavanje kretanja građana. 

Ustavni suci su upozorili da mjere nisu donesene u skladu sa hrvatskim Ustavom, a naročito spornom su smatrali mjeru donesenu u ožujku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay