Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u ponedjeljak povisio procjene svjetskog gospodarskog rasta u ovoj i idućoj godini, predviđajući daljnje jačanje cikličkog oporavka i izdvajajući povoljan utjecaj američke porezne reforme na gospodarstvo SAD-a i njegovih trgovinskih partnera.

U MMF-u sada očekuju da će svjetsko gospodarstvo u 2018. i 2019, godini porasti 3,9 posto, što je za 0,2 postotnog boda više no što su procijenili prošle jeseni.

Današnje međuprognoze za svjetsko gospodarstvo obuhvaćaju samo najveća gospodarstva i skupine zemalja i regije.

“Ciklički uzlet koji je započeo sredinom 2016. godine dodatno je ojačao. U 2017. godini snažniji je rast na globalnoj razini bilježilo nekih 120 gospodarstava na koja otpada tri četvrtine svjetskog BDP-a, što je najširi sinkronizirani uzlet globalnog rasta od 2010. godine”, ističe se u izvješću.

U MMF-u napominju i da je otprilike polovina revidirane procjene rasta svjetskog gospodarskog rasta u 2018. i 2019. godini povezana s američkom poreznom reformom koja bi trebala pozitivno utjecati na gospodarstvo SAD-a i njegovih trgovinskih partnera.

Pritom je procjena ovogodišnjeg rasta u skupini razvijenih gospodarstava podignuta za 0,3 postotnog boda, na 2,3 posto. Povišena je i procjena za iduću godinu, za 0,4 postotnog boda, na 2,2 posto.

MMF je u toj skupini najviše podigao ovogodišnje procjene rasta njemačkog i japanskog gospodarstva, za po pola postotnog boda. Očekuju tako da će Njemačka ove godine zabilježiti rast po stopi od 2,3 posto, a Japan od 1,2 posto.

Iduće bi godine njemačko gospodarstvo trebalo blago usporiti, na 2,0 posto, što je također za pola postotnog boda više no što su u MMF-u prognozirali u jesenskim redovnim prognozama.

Eurozona bi tempom rasta trebala gotovo u stopu pratiti Njemačku, uz prognoziranu stopu rasta u ovoj godini od 2,2 posto, za 0,3 postotnog boda višu nego što su u MMF-u procijenili prošle jeseni. Iduće godine rast bi trebao usporiti na 2,0 posto, što je također za 0,3 postotnog boda više nego što je procijenjeno prošle jeseni.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Shutterstock