Nezaposlenost u Europskoj uniji pala je u ožujku na novu najnižu razinu otkad je Eurostat počeo pratiti mjesečne podatke dok je u Hrvatskoj kliznula još dublje ispod prosjeka eurozone, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće.

Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO) iznosila je u ožujku 6,4 posto, što je njezina nova najniža razina otkada je europski statistički ured počeo objavljivati mjesečna izvješća.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najniža je stopa nezaposlenosti u ožujku zabilježena u Češkoj, od 1,9 posto. Slijede Njemačka s 3,2 te Nizozemska s 3,3 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u ožujku iznosila 7,4 posto i smanjena je za 0,1 postotni bod u odnosu na veljaču. Time se spustila još niže ispod prosjeka eurozone.

Bez posla je u Hrvatskoj u ožujku prema podacima Eurostata bila 131 tisuća građana, što je za tri tisuće manje nego u veljači. U odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj manji za 30 tisuća.

Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 18,5 posto u siječnju. Slijede Španjolska sa 14 posto i Italija s 10,2 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay