Njemački ministar financija Olaf Scholz žestoko je kritizirao odluku SAD-a o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija, nazivajući je “pogrešnom” i “nezakonitom” i najavljujući odgovarajuće protumjere Europske unije.

“Danas nije dobar dan za transatlantske odnose”, rekao je Scholz novinarima po dolasku u kanadsko zimovalište Whistler povodom sastanka ministara financija i dužnosnika središnjih banaka skupine sedam razvijenih zemalja svijeta G7.

EU, Meksiko i Kanada bili su u početnoj fazi izuzeti od carina koje su stupile na snagu u ožujku. U četvrtak Washington je najavio ukidanje tog izuzeća i carine su stupuile na snagu jutros u šest sati po srednjoeuropskom vremenu.

Odluka je izazvala val kritika u pogođenim zemljama, kao i među istaknutim članovima američke Republikanske stranke čiji je član i predsjednik Donald Trump.

“Europska komisija pripremila je reakcije koje će biti aktivirane u skladu s međunarodnim propisima i odgovarajućim vremenskim razdobljima”, rekao je njemački ministar.

Cijeli članak možete pročitati na: hrportfolio.hr

Foto: Shutterstock