Naime, s početkom ove godine na snagu su stupile izmjene Zakona o stečaju potrošača, kojima je uveden institut jednostavnog postupka stečaja potrošača. Sukladno tom zakonu, Financijska agencija (Fina) svim potrošačima koji u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000 kuna po osnovi glavnice i neprekidno su u blokadi duže od 3 godine, poštom dostavlja poziv na dostavu očitovanja.

Inače, radi provjere mogućnosti namirenja vjerovnika, sud u jednostavnom postupku stečaja potrošača utvrđuje vrijednost imovine potrošača, a prema popisu koji on dostavi uz očitovanje i prema podacima iz službenih registara koje pribavlja putem Fine. Ako sud utvrdi da je vrijednost imovine koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa manja od 10.000 kuna, tada donosi rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača, a kojim će ga osloboditi od preostalih obveza u odnosu na osnove za plaćanje i vjerovnike za koje je proveden jednostavni postupak stečaja.

Ako je vrijednost imovine veća od 10.000 kuna, sud donosi rješenje o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača te imenuje povjerenika koji je dužan u roku godinu dana unovčiti pokretnine, tražbine, dionice, poslovne udjele, vrijednosne papire i druga imovinska i materijalna prava potrošača. Nakon unovčenja, sud će rješenjem zaključiti taj postupak te osloboditi potrošača od preostalih obveza u odnosu na određene osnove i vjerovnike koje navodi u odluci o oslobođenju od preostalih obveza.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay