Pariške gradske vlasti odrezale su ove godine više od 1,3 milijuna eura novčanih kazni za nezakonito iznamljivanje apartmana putem Airbnb-a i ostalih internetskih agencija, znatno više nego prošle godine, kako bi suzbile takvu praksu u uvjetima zaoštravanja krize stanovanja, pišu francuski mediji.

Pariz i ostali gradovi širom svijeta postrožili su regulativu za poslovanje Airbnb-ja, potaknuti pritužbama hotelijera i stanovnika koji smatraju da najam potpiruje špekulacije sa cijenama nekretnina.

Da bi riješili taj problem, u Parizu su okupili tim od 30 stručnjaka.

“(Regulativa) sve više odvraća od takve prakse, posebno zato što iznajmljivači u principu imaju više nekretnina. U pojedinim slučajevima bili smo suočeni s ljudima koji su kupili tri, četiri, pet apartmana, cijele zgrade, pretvarajući ih u prikrivene hotele”, objašnjava Brossat.

Izrazio je zadovoljstvo prijedlogom zakona, koji je trenutno na čitanju u parlamentu a predviđa kažnjavanje nepropisnog oglašavanja nekretnina za najam putem Interneta novčanim kaznama u visini do 50.000 eura.

Grad Pariz podnio je u travnju tužbu protiv Airbnb i još dvije slične agencije zbog kontinuiranog oglašavanja najma nekretnina bez službenog registarskog broja. Ukupno je tužbom obuhvaćeno 43 tisuće takvih oglasa.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Shutterstock