Ako zbog utjecaja pandemije ove godine nisu uspjeli ostvariti propisani minimalan prihod od upotrebe te imovine, sedam posto za zrakoplove i jahte, pet posto za apartmane i vile, tvrtke koje ih vode kao svoju imovinu neće moći porezno otpisati amortizaciju i troškove za njih – moraju ih pripisati osnovici za izračun poreza na dobit. Ako su pak zaradile manje, i taj im prihod ulazi u poreznu osnovicu

Prema Zakonu o porezu na dobit, porezni obveznik koji u svojoj imovini ima plovila, zrakoplove, apartmane i kuće za odmor mora ispuniti dva uvjeta za priznavanje u porezno dopustive rashode amortizacije i drugih troškova povezanih s upotrebom te imovine. Prvi je uvjet da mora biti registriran za djelatnost iznajmljivanja i prijevoza plovilima i zrakoplovima odnosno za iznajmljivanje apartmana i kuća za odmor. Taj uvjet nije teško ispuniti, treba samo registrirati djelatnost na mjerodavnome trgovačkom sudu.

Drugi je uvjet da porezni obveznik u svakoj poreznoj godini mora ostvariti minimalan prihod od obavljanja djelatnosti bilo iznajmljivanjem bilo drugim načinom korištenja te imovine. Na osnovi korištenja plovila i zrakoplova mora u poreznom razdoblju ostvariti prihod od najmanje sedam posto od nabavne vrijednosti plovila i zrakoplova, a na osnovi korištenja apartmana i kuća za odmor prihod od najmanje pet posto od nabavne vrijednosti takve imovine. Za poreznog obveznika koji djelatnost obavlja s više predmeta tih vrsta dugotrajne imovine, npr. ima dva ili više plovila, dva ili više apartmana, pri utvrđivanju ostvarenog prihoda gleda se ukupan prihod, a ne prihod po svakoj amortizacijskoj jedinici. Nabavna vrijednost je vrijednost predmeta imovine umanjena za porez na dodanu vrijednost, i to ako je PDV u nabavi odbijen kao pretporez.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay