Potrošačke cijene u Hrvatskoj u prošlogodišnjem prosincu bile su za 0,8 posto više nego u istom mjesecu 2017., dok je u cijeloj 2018. godini stopa inflacije dosegnula 1,5 posto, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, u prosincu prošle u odnosu na isti mjesec 2017. godine najviše su, za 4,8 posto, porasle cijene alkoholnih pića i duhana, potom cijene u hotelima i restoranima, za 2,6 posto te cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 2,2 posto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, s najvećim udjelom u strukturi od 27,9 posto, istovremeno su porasle za 0,5 posto pri čemu je najveći rast na godišnjoj razini ostvaren kod cijena povrća – 6,4 posto, te riba i plodova mora od 3,4 posto.

U prosincu prošle godine u odnosu na isti mjesec 2017., rast cijena od 1,8 posto zabilježen je u uslugama u zdravstvu, u kategoriji rekreacija i kultura za 1,2 posto, u obrazovanju 0,7 posto, a u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva te raznih dobara i usluga za 0,2 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay