Promjenom strukture gostiju i ponude, prihodi u turizmu mogu rasti i uz manji broj turista i manji ekološki otisak na prirodu, poručeno je s konferencije „Održivi turizam u zaštićenim područjima Republike Hrvatske“, koja je održana u utorak na Plitvičkim jezerima.

„Ministarstvo turizma sada provodi jednu mjeru turističke infrastrukture kroz koju sufinancira studije održivosti i nosivih kapaciteta, jer briga o destinaciji kreće od samoga dna, a destinacijski menadžment izrazito je bitan za održivi turizam”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu turizma
Tonči Glavina i naglasio da to mora biti sukladno nacionalnim strategijama.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer ukazao je na nedavna poražavajuća izvješća UN-a o smanjenju bioraznolikosti, nestajanju mnogih vrsta, zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

“To nam je još jedan alarm da moramo nešto učiniti. Glavni pritisci na prirodu u Hrvatskoj su u poljoprivredi i turizmu, a dobro se organizirati i turistima ponuditi zdravu domaću hranu i domaći suvenir put je da stvari budu pozitivne, a ne negativne”, rekao je Kreitmeyer.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay