Hrvatski proizvođači jagoda, na čelu s onima iz Zagreba i Zagrebačke županije, prosvjedovali su u ponedjeljak ujutro ispred jednog trgovačkog centra u Novom Zagrebu, kako bi upozorili da nije u redu da se jagode uvoze dok domaćih, poručuju, ima dovoljno.

Prosvjed jagodara, kojim su, kako su kazali pred tim centrom, željeli skrenuti pažnju na proizvodnju domaćih jagoda i njihove dostatne količine za potrebe domaćeg tržišta organizirali su i predstavnici Hrvatske voćarske zajednice te udruge uzgajatelja jagoda grad Zagreba, proizvođača jagoda Vrgorac, proizvođača jagoda zagrebački prsten te voćara i vinogradara Moslavine.

“Željeli smo ovim načinom upozoriti da nama proizvođačima ne idu na ruku ponašanja nekih trgovačkih centara, jer nismo protiv uvoza, ali jesmo u vremenu kada imamo dovoljno svojih jagoda. S uvoznim ne možemo biti ravnopravni jer je naša cijena nešto viša i zbog većih troškova, ali i problema koje imamo i s plasmanom i s nedostatkom radne snage, tako da ne stignemo ni sve pobrati jer nema berača”, kazali su predstavnici jagodara.

Ocjenjuju da “smo mi u Hrvatskoj specijalisti za uvoz hrane i zapuštena polja te za izvoz radne snage”.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock