Širenje digitalnih valuta poput Facebookove libre moglo bi imati ozbiljne reperkusije po borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma širom svijeta, upozorila je u petak međuvladina organizacija za suzbijanje nezakonitih financijskih transakcija FATF.

Digitalne valute i kompanije koje ih izdaju podlijegat će globalnim standardima za kriptovalute i za tradicionalnu financijsku imovinu, poručuju iz FATF-a.

Stabilne digitalne valute pokrivene su imovinom, poput dolara i eura, kako bi se spriječile nagle oscilacije u njihovoj vrijednosti, zbog čega bitcoin i druge kriptovalute nisu praktične u trgovini i platnim transakcijama a ne koriste se ni za čuvanje vrijednosti.

Radna skupina sedam vodećih gospodarstva G7 u četvrtak je priopćila da stabilne digitalne valute, poput libre, ne smiju biti uvedene dok se ne pronađu rješenja za rizike koje donose. Kad se uvedu u široku upotrebu, stabilne digitalne valute bi mogle ugroziti svjetski monetarni sustav i financijsku stabilnost, upozorili su.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay