Savezni američki sud odbacio je tužbu Savezne komisije za trgovinu (FTC) protiv Facebooka, kao i usporedne tužbe 48 državnih odvjetnika kojima se htjelo prisiliti Facebook da se “rastavi” od svojih tvrtki – Instagrama i WhatsAppa.

Tko je Lina Khan Tko je Lina Khan, nova američka šefica FTC-a? Nova čelnica američke Savezne komisije za trgovinu proslavila se upravo kritizirajući “big tech”. S 32 godine Lina Khan je najmlađa čelnica u povijesti agencije. Pravnica i profesorica slovi kao oštra prema “big techu”, a mandat joj traje do 2024. godine.

FTC je odgovoran za provođenje američkih zakona o zaštiti potrošača, uključujući obranu potrošača od prijevara i nepoštenih poslovnih praksi. “Također provodi savezne antitrustovske zakone koji zabranjuju antikonkurentska spajanja i druge poslovne prakse koje bi mogle dovesti do viših cijena, manjeg izbora ili manje inovacija”, piše web-stranica FTC-a. Imenovanje dolazi u vrijeme kada i demokrati i republikanci smatraju da su Amazon, Facebook, Google i Apple stekli opasnu količinu nekontrolirane moći i utjecaja.

Khan je provela velik dio svoje karijere kritizirajući tehnološke divove zbog navodne monopolističke prakse. Kao predsjedavajuća u FTC-u sada je na položaju da ima potencijalno transformativni učinak na američko poslovno okruženje.

Khan je rođena u Londonu, pakistanskog je podrijetla. Obitelj joj se doselila u SAD kad je imala 11 godina. U dvadesetim godinama provela je nekoliko godina u think tanku u Washingtonu, prije nego što je stekla diplomu pravnog fakulteta na Sveučilištu Yale. Zatim je radila u FTC-u i ponovno u Washingtonu, gdje je sudjelovala u pripremi kongresne istrage o moći “big techa”.

Pomogla je autoru u izvješću od 449 stranica u kojem se tražilo veće uređenje tih tvrtki. Godine 2020. postala je izvanredna profesorica prava na Pravnom fakultetu Columbia u New Yorku. Tvrdila je da Amazonova sposobnost da podriva konkurentske cijene ne opravdava ukupnu štetu prouzročenu monopolom koji stvara. “Sposobnost dominacije jednim tržištem, u nekim slučajevima, tvrtkama daje mogućnost širenja na susjedna tržišta”, rekla je na svom saslušanju u Senatu u travnju. Jednako tako zalaže se za privatnost podataka.

Naravno, iz tehnokrugova negoduju te kažu da “antitrustovski aktivizam Line Khan umanjuje reputaciju FTC-a kao nepristranog tijela koje provodi zakon na nediskriminatoran način.” Kako procjenjuju stručnjaci, Lina Khan će imati moćnog saveznika u Margrethe Vestager, potpredsjednici Europske komisije 

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: