Transformacijska strategija Hrvatske kroz fokusiranu reindustrijalizaciju

Tradicionalni Liderov Business Forum o 4. industrijskoj revoluciji održava se 21. svibnja u hotelu Westin Zagreb i online i glavna tema je reindustrijalizacija na temelju pametnih i inovativnih rješenja.

Postavlja se pitanje kakva nacionalna razvojna gospodarska strategija odgovara otvorenoj maloj ekonomiji veličine i karakteristika gospodarstva Republike Hrvatske kako bi se suočila s istaknutim izazovima? I drugo, koji su to praktični koraci koji se u danom kontekstu i gospodarskom okruženju mogu sugerirati kao prikladni za ubrzano i učinkovitije jačanje konkurentnosti nacionalnog gospodarstva?

Obično se u medijima i stručnoj javnosti nude više-manje iscrpne analize postojećeg stanja, jedna od najopsežnijih i visoko inkluzivnih na većem broju opinion i decision makera u RH je nedavno provedena LIDER-ova SWOT analiza. S druge strane rijetko se mogu pronaći, ili ih uopće nema, integrirani dokumenti-prijedlozi s konkretnim sveobuhvatnim strateškim smjernicama, tj. kako vizionarski dalje.

Fokusirana reindustrijalizacija će se, ako RH pokaže mudrost, uglavnom provoditi u kontekstu visoke razina integracije svih tehnologija u budućnosti, te njihove umreženosti s okolinom, odnosno s pripadajućim lancima vrijednosti. To će dovesti do proliferacije Pametnih tvornica koje će predstavljati esencijalne elemente budućih nacionalnih i transnacionalnih Pametnih industrija. 

Više o konferenciji pogledajte ovdje

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay