ZAGREB, 21. lipnja 2017. (Hina) – Vlada je na sjednici u srijedu usvojila prijedlog strategije regionalnog razvoja Hrvatske za razdoblje do 2020. godine s tri strateška cilja – povećanje kvalitete života održivim teritorijalnim razvojem, povećanje konkurentnosti regionalnog gospodarstva i zaposlenosti te sustavno upravljanje regionalnim razvojem zemlje.

Vrijednost mjera predviđenih strategijom je 32 milijarde kuna, u čemu će značajan udio u financiranju imati i sredstava iz fondova EU, istaknula je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Najavila je i da će se, čim Sabor usvoji ovu strategiju, pred ministrima naći i akcijski plan za provedbu mjera iz strategije, i to prije ljetne stanke.

Strategijom su definirana tri strateška cilja politike regionalnog razvoja.

Prvi je cilj povećanje kvalitete života poticanjem održivog teritorijalnog razvoja kroz različite aspekata razvoja društva, prostora i okoliša. Ovaj cilj odnosi se i na nastavak specifičnih politika razvoja potpomognutih područja, ali i područja s razvojnim posebnostima koja nisu nužno i nerazvijena već su razvojno specifična.

Drugi je cilj povećanje konkurentnosti regionalnog gospodarstva i zaposlenosti unaprjeđenjem gospodarske infrastrukture, stvaranjem poticajnoga poslovnog okruženja te jačanjem ljudskih potencijala i poticanjem obrazovanja povezano s potrebama gospodarstva na regionalnoj i lokalnoj razini.

Treći cilj, sustavno upravljanje regionalnim razvojem, pak, sadržava različite oblike regionalnog razvojnog upravljanja usmjerene na pružanje odgovarajućega institucionalnog okruženja i potpore razvoju odgovarajućih tematskih područja.

Također, za svaki od tih ciljeva strategijom su definirani i prioriteti, koji su potom razrađeni u niz odgovarajućih regionalnih razvojnih mjera.

Strategija je, kako je istaknuto, rezultat intenzivnih partnerskih konzultacija na regionalnoj i lokalnoj razini, sjednica partnerskih vijeća statističkih regija Kontinentalne i Jadranske Hrvatske te razgovora s predstavnicima ministarstava i javnih poduzeća te drugim dionicima regionalnog razvoja.

 

 

(Hina)