Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je danas da će bankarski sustav, čak i da ne dođe do bilo kakvog rješenja u Agrokoru, ostati stabilan, a banke dobro kapitalizirane.

“I u najgorem scenariju, čak i da ne dođe do bilo kakvog rješenja, da banke moraju otpisati sva potraživanja, da natrag dobiju nulu, bankarski sustav će ostati stabilan i banke će ostati dobro kapitalizirane,” rekao je Vujčić, odgovarajući na upit novinara na marginama znanstveno-stručne konferencije “Hrvatsko novčano tržište”. On očekuje da će se ta nagodba ipak postići. Na pitanje kako će se rasplesti situacija u Agrokoru s obzirom na nove okolnosti i hoće li se koncern moći dalje kreditirati, odgovorio je da kreditiranje ovisi prije svega o načinu nagodbe. “Kratkoročno će se sigurno moći kreditirati, a dugoročno to ovisi o strukturi nagodbe. Mislim da ne bi trebali imati problema ni s dugoročnim kreditiranjem”, rekao je, dodavši da su ustvari najveći vjerovnici Agrokora banke.

Na upit hoće li ostavka potpredsjednice Vlade Martine Dalić bitno utjecati na procese u Agrokoru, Vujčić je rekao da sudionici procesa – vjerovničko vijeće i izvanredni povjerenik – kažu da neće. Ocijenio je da to generalno na gospodarstvo nema značajne učinke.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: HINA